Turkuhalli

Turkuhalli – nykyiseltä markkinointinimeltään Gatorade Centre – sijaitsee Artukaisissa Turun Messu- ja Kongressikeskuksen naapurissa. Hallin perustustyöt aloitettiin heinäkuussa 1988 ja 24 000 kerrosneliön hallian vihkiäistilaisuus oli 2.2.1991. Projektinjohdosta vastasi Rakennustoimisto Lundén Oy. Halliin rakennettiin lisäosa vuosina 1996-1997. Hallin suunnittelijana on Arkkitehtitoimisto Casagrande & Haroma.

Vuosien saatossa Turkuhalli on vaihtanut markkinointinimeään useasti yhteistyökumppaneiden vaihtuessa. Ennen nykyistä sen nimenä on ollut HK Areena, Elysée Arena ja Typhoon. Hallin tulevaisuuden käyttötarkoitus on taas keskustelujen alla.

Turkuhallin rakentamisessa otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa Turussa kustannussuunnittelu ja kustannusvalvonta. Halli toteutettiin pitkälle jaettua osaurakkamenettelyä käyttäen. Tähän oli syynä kireä aikataulu sekä tiukka budjetti. Turkuhallin lopullinen toteutunut kustannus oli 144 miljoonaa markkaa eli budjetti alitettiin yhdellä miljoonalla markalla.

Turkuhallissa on istumapaikkoja 9000 + 1500 sekä aitiossa 300 ja seisomapaikkoja 1500. Kokonaiskatsojamäärä on 12 300. Rakennuksen halkaisija on 93,5 metriä ja kokonaiskorkeus 40 metriä. Monitoimilattian pinta-ala ilman siirtokatsomoja on 1 800 neliötä ja siirtokatsomolla 2 700 neliötä. Hallin uudistuksen yhteydessä vuonna 1996-1997 siihen rakennettiin toinen sisäänkäynti, 28 uutta aitiota, ravintoloita ja aulatiloja.

Turkuhalli on monitoimihalli, joka on toiminut mm. kolmien jääkiekon MM-kisojen näyttämönä vuosina 1991, 1997 ja 2003 sekä lukuisten huippukonserttien tapahtumapaikkana vuosien saatossa.